Lette van Bussel

     Lette van Bussel

Yes We Can Clinics

Toen ik deze film voor het eerst zag, was ik geïnspireerd door de link tussen DOWN to EARTH en mijn huidige werk in een kliniek met jongeren die kampen met verslavings- en gedragsproblemen. Hun problematiek is in hoge mate gekoppeld aan de huidige maatschappij en het overmatige gebruik van social media. Ik wilde daarom graag deze film aan ze laten zien en hier een lezing over geven, waarbij de jongeren op een interactieve manier over de boodschap van de film konden nadenken.

Op 8 en 9 april 2017 hebben de jongeren, een groep van 48, verdeeld in twee groepen de lezing en de film meegemaakt. De lezing, tijdens het eerste dagdeel, focuste zich op de huidige consumptiemaatschappij, social media en wat dat allemaal met zich meebrengt. Daarbij is er interactief met deze jongeren gesproken en hebben ze kans gehad om over stellingen na te denken. Dingen die aan bod kwamen waren onze hoge materiële behoeftes, de werkelijke kosten van onze consumptiemaatschappij, en het begrip ‘socialbesitas’: verslaving aan social media, waar andere prestaties onder lijden. We eindigden de lezing met de vraag waar we onze balans kunnen hervinden. 

Tijdens het tweede dagdeel hebben we DOWN to EARTH bekeken. We hebben de film uitgebreid nabesproken, waarbij veel jongeren hun ideeën, angsten en daarnaast herkenning hebben uitgesproken, en met nieuwe vragen kwamen. Velen gaven aan dat deze film hen terugbrengt naar de essentie van het leven; dat we soms kunnen vergeten wat echt belangrijk is en dat deze film hen daarbij helpt. Bovendien hebben we het lang gehad over de culturele verschillen die naar voren komen tussen ons en de volkeren in de film. Voor sommigen was dit bekend terrein, maar voor anderen ook erg nieuw.

De jongeren gaven aan de film graag nog eens te willen zien omdat er zoveel wijze levenslessen in zitten. Ze hebben er een erg fijn en geïnspireerd gevoel aan over gehouden, terwijl het ze tegelijkertijd echt aan het denken heeft gezet over hoe ze in het leven staan, niet alleen in hun eigen situatie maar ook in de samenleving als geheel. Een van de deelnemers zei dat de film hem aan deze quote deed denken:

“Als je een schip wilt bouwen, stuur mensen niet op pad om hout te verzamelen. Vertel ze niet hoe het schip eruit moet zien, maar laat ze verlangen naar de zee.”