GoedVolk

 

GoedVolk is een initiatief van een groep inwoners van de Utrechtse Heuvelrug die een positieve bijdrage wil leveren aan de duurzaamheid van de regio door het aanwezige talent te mobiliseren rond thema's (in projecten) die leven en van belang zijn voor onze samenleving. GoedVolk is voor iedereen die:

  • Betrokken is bij de regio Utrechtse Heuvelrug
  • Op persoonlijke titel wilt participeren
  • Oog en oor heeft voor de lange termijn
  • Oog en oor heeft voor het algemeen belang
  • Wil meedenken en werken aan een kwalitatieve en duurzame toekomst

De vertoning van de film DOWN to EARTH in de Raadzaal van de gemeente vond op 10 januari in de avond plaats in de aanwezigheid van 160 inwoners van de Utrechtse Heuvelrug. Het aantal aanmeldingen was dermate overweldigend dat we nog eens 40 mensen moesten teleurstellen omdat er geen plek was in de zaal. De achtergronden en “bedoeling” achter de totstandkoming van de film en de organisatie achter DOWN to EARTH werden voor en na de vertoning van de film uitgelegd door Bianca Rikels van het team DOWN to EARTH. Hierbij was ook ruimte voor eerste positieve reacties op de film die door iedereen als indrukwekkend en overweldigend, inspirerend werd ervaren. Op 12 januari 2017 hebben we in onze reguliere maandelijkse open bijeenkomsten van GoedVolk de impact van de film besproken en verkend wat de film concreet voor onze initiatieven op de Utrechtse Heuvelrug betekent: voor ons als mens, voor onze gemeenschap en voor het gebied waarin we wonen, leven, werken en recreëren.

De film heeft op iedereen een andere uitwerking, echter zorgt er vooral voor dat je jezelf en elkaar de eerlijke vragen durft te stellen: Wat voor gemeenschap willen we zijn en vormen, wie kan wat bijdragen aan een gezamenlijke duurzame toekomst? Vanuit welke ordeningsprincipes doen we dat?

GoedVolk werkt als een zwerm. Een organisch geheel waar mensen invliegen en uit naar gelang hun betrokkenheid bij de actuele thema’s of projecten. DOWN to EARTH heeft ons geleerd dat de toekomst niet te vangen is. Echter wel dat de we veel houvast hebben bij het inrichten van een duurzame toekomst aan lessen, waarden en principes uit het verleden: Vooruit naar Vroeger.

Quotes deelnemers
“WOW”. “Inspirerend”, “Confronterend”, “Indrukwekkend”, “Ontroerend”