Down to Earth: wijze lessen uit de natuur. (Externe blog)

Origineel gepost door Suzanne van Huijgevoort op naturalcapital.futureproof.community

In de documentaire Down to Earth gaan de Nederlandse Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen op zoek naar de ‘Earth Keepers’, de beschermers van onze natuur. Gedurende 5 jaar lang trekken zij over zes continenten, waar ze spreken met wijzen uit allerlei culturen.

Zoektocht naar zin

De film is een onverwacht groot succes en trekt al maandenlang vele bezoekers naar de bioscoop. Het was een van de meest bezochte films in 2016. Wat is het geheim achter dit succes en wat kunnen wij leren van deze wijzen?

Down to Earth stelt vragen bij de consumptiemaatschappij waarin wij leven en pleit voor een ode aan de natuur. De documentaire begon als zoektocht naar de zin van het leven. Rolf en Renata woonden met hun gezin in Amsterdam, maar haalden hier niet genoeg voldoening uit. Uiteindelijk vertrokken zij naar Noord-Amerika waar ze vier jaar in de bossen woonden. Daarna begon hun zwerftocht over de continenten, waarbij zij spraken met verschillende stamoudsten en wijzen.

Verschillende wijzen, één gedachte

De leider van een Masaai gemeenschap in Kenia, een Potawatomi sjamaan in Noord-Amerika, een Aboriginal wijze in Australië, San medicijnmannen in Namibië en een spirituele dame in Ierland. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar de gelijkenis is treffend. Allen leven in samenspraak met de natuur en hebben groot respect voor de wereld om hen heen.

De thema’s sluiten aan bij de zorgen die we tegenwoordig hebben over de aarde. Hoe kunnen we op de juiste manier voor onze planeet zorgen en haar schoonheid en kracht beschermen? ‘De earth keepers geven aan dat verandering alleen bij jezelf kan beginnen. Wachten op politieke leiders of het systeem heeft geen zin - die zijn juist onderdeel van het probleem,’ zo stelt maker Rolf Winters in de Volkskrant.

Down to Earth Collective

De film inspireert en zet aan tot discussie en het stellen van vragen. Veel bezoekers lopen geïnspireerd de zaal uit, bereid om iets te veranderen en om het natuurlijke kapitaal van deze planeet te helpen beschermen. Om hen hierbij te helpen, is een organisatie opgezet: Down to Earth Collective. Deze social enterprise wil een omschakeling in het gedachtegoed van de moderne mens faciliteren en aanjagen.

Down to Earth Collective bestaat uit drie onderdelen: @School, @Work en @Home. Op alle drie de plekken maakt de screening van de film vaak discussies los die uitnodigen tot een verandering in het handelen. Wil jij ook eens met je collega’s of team in gesprek over de toekomst van de aarde en jullie rol daarbij als werknemers, dan biedt de documentaire een mooie ingang. Bekijk hieronder het filmpje van VBMS waarin Arno van Poppel vertelt over zijn ervaring bij het vertonen van de film aan collega’s en andere stakeholders.

“The DTE Collective invites organisations on a journey of transformation, re-defining the path that guarantees relevance of the organisation for the future, and by doing so assuring continuity for all its stakeholders and the planet. Rooted in age-old teachings, that are now more relevant than ever, we are facilitating a process that involves every member of the organisation. We will help re-define the leadership, finding the true leaders within that can inspire and empower, that will be elementary in unlocking the dormant human potential in the organisation as well as in the entire supply chain.”